Ads 468x60px

marți, 30 octombrie 2012

Spectacol galactic în centrul Căii Lactee

Pregătiţi-vă de o experienţă "gastronomică" fascinantă în centrul galaxiei noastre. Evenimentul are în prim-plan o gaură neagră care ar putea devora cea mai mare parte a unui nor de praf şi gaz cunoscut drept G2, ce se apropie de aceasta.

O simulare pe un supercomputer pregătită de doi fizicieni de la Lawrence Livermore National Laboratory şi un fost coleg sugerează că o parte din G2 va supravieţui, deşi masa care va scăpa gravitaţiei găurii negre va fi de-a dreptul sfâşiată, lăsând norul de praf şi gaz sub o formă diferită şi cu o soartă pusă sub semnul întrebării.

Descoperirile sunt munca fizicianului Peter Anninos şi astrofizicianului Stephen Murray, ambii de la divizia AX a Weapons and Complex Integration Directorate (WCI), împreună cu fostul lor coleg Chris Fragile, acum profesor asociat la Colegiul Charlestone în Carolina de Sud, şi studenta lui, Julia Wilson.

Ei au creat şase simulări, folosind programul Cosmos++ dezvoltat de Anninos şi Fragile, care au necesitat mai mult de 50.000 de ore de calcul pe 3000 de procesoare ale supercomputerului Palmetto de la Universitatea Clemson din Columbia, Carolina de Sud.

Simulările precedente pentru evenimentul ce va avea loc au fost făcute în două dimensiuni, dar codul Cosmos++ include capabilitatea 3D, precum şi o îmbunătăţire unică numită "sistem în mişcare" (moving mesh), permiţând simulării să urmărească mai eficient evoluţia norului către gaura neagră.

http://www.scientia.ro/stiri-stiinta/85-univers/4135-spectacol-galactic-in-centrul-caii-lactee.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu