Ads 468x60px

Friday, August 3, 2012

Drapel rusesc la Polul Nord, drapel american la Polul Sud

În Antarctica, atât SUA, cât si Rusia şi-au păstrat dreptul de a emite pretenţii teritoriale

Drapelul rusesc scufundat de ruşi în Oceanul Arctic este un gest simbolic, similar celui făcut de americani la Polul Sud. Steagul american este însă arborat la baza Amundsen-Scott, la aproape 3.000 de metri altitudine, potrivit AFP.

Baza americană este construită chiar pe locul Polului Sud geografic al planetei noastre, pe gheaţa Antarcticii, la înălţimea de 2.835 de metri. Numele bazei aminteşte de cei doi celebri exploratori, norvegianul Roald Amundsen şi britanicul Robert Falcon Scott, porniţi la începutul secolului XX să cucerească Polul Sud. Primul la Polul Sud a ajuns Amundsen, la 15 decembrie 1911.

Secretele mumiilor egiptene. Mistere pastrate 3.000 de ani, descifrate cu ajutorul tomografului

Mai multe mumii egiptene au fost supuse unor teste inedite, cu un tomograf computerizat performant, care a sos la lumina unul din secretele cel mai bine pastrate al acestei civilizatii incredibile.

Sapte mumii de la British Museum au fost cercetate cu un tomograf, pentru a afla detalii despre viata lor, cum au murit si cum au fost imbalsamate.

Most distant black hole 'heard' munching star

The wobbles in energy produced as a black hole consumes a star have been detected from further away than ever before.

Because they are so regular, their discoverer likes to think of the wobbles as a kind of sound. "We are able to metaphorically hear a star being devoured by a supermassive black hole," says Rubens Reis of the University of Michigan in Ann Arbor, "4.8mHz would be a very low D-sharp, slightly out of tune."

Leviatan

LEVIATAN este o transliterare a unui cuvânt ebr. care apare în numai cinci pasaje din VT. În general se crede că derivă de la rădăcina lawa, cf. arab. lawa, „a îndoi", „a răsuci". Înţelesul literal ar fi „răsucit" sau „care se pliază". Unii cercetători au sugerat că ar putea fi un cuvânt străin împrumutat, poate un cuvânt de origine babiloniană. 

Contextul în care este folosit în VT indică o formă de monstru acvatic. În Psalmul 104:24 este clar că indică un animal marin şi, în general, se crede că este vorba de balenă, deşi a fost sugerat şi delfinul. Este folosit în sens simbolic de două ori în Isaia 27:1, referindu-se la imperiile Asiriei (şarpele „care fuge" este râul Tigru, ale cărui ape curg repede) şi Babilonului (şarpele „unduitor" al Eufratului). 

Luna în cosmologia Evului Mediu timpuriu

ADRIAN STĂNILĂ
Universitatea din Bucureşti
Facultatea de Istorie; Facultatea de Limbi şi Literaturi străine
Masterand Studii medievale
adilotus@yahoo.com

Luna, principalul luminator al nopţii, a fost privită de toate civilizaţiile lumii cu teamă şi admiraţie. Ca şi predecesorii lor, populaţiile Europei medievale s-au arătat profund interesate de Lună şi de explicarea prezenţei ei. Ne propunem, aşadar, un scurt demers asupra percepţiilor medievale despre Lună, atât la nivel ştiinţific cât şi la nivelul mitologiei şi imaginarului. Avem în vedere studierea mai multor perspective ştiinţifice, filosofice şi religioase precreştine, paralelcreştine şi creştine, dar şi civilizaţia Europei anilor 476-1000, implicit mitologia şi religia cosmologică a diverselor populaţii.

Arheologii germano-iranieni identifică noi inscripţii antice la Behistun în Iran

Un grup de arheologi germano-iranieni a descoperit noi cuvinte inscripţionate pe basorelieful de la Behistun, folosind o nouă tehnologie de scanare cu lumină albă.

Acest proces de scanare şi recitire a vechilor texte se desfăşoară sub îndrumarea profesorului Wouter F.M. Henkelman de la Institutul German de Arheologie, în colaborare cu Centrul Cultural Bisotun.