Ads 468x60px

Wednesday, March 27, 2013

Marea dezbatere din ştiinţă de la începutul secolului XX

Dezbaterea cea mai faimoasă a anilor 1900 a avut ca scop să determine ce este de fapt centrul Universului. Concluzia cea mai importantă pe care omul modern o poate trage din dezbatere este că fiecare dintre participanţi a avut şi dreptate, dar a şi greşit.

Ştiinţa nu a fost niciodată lipsită de controverse. Fie că este un conflict ideologic, de modelare sau de interpretare a unor date ambigue, pare ca şi cum  majoritatea oamenilor s-ar lupta în cea mai mare parte a timpului. O dezbatere, mai puţin cunoscută în prezent, era denumită în epoca sa pur şi simplu „Marea Dezbatere”. Astronomii şi-au îmbunătăţit telescoapele, au pus laolaltă datele şi au început să realizeze un model al Universului. Doi participanţi la o dezbatere extrem de mediatizată, au încercat să demonstreze cum arată Universul şi unde este situat Pământul în acesta. Ei au ajuns în cele din urmă să dovedească cu totul altceva.

O rachetă NASA va lovi un asteroid în 2022. Proiectul costă 150 de milioane de dolari

Oamenii de ştiinţă din Europa şi SUA vor investi 150 de milioane de dolari pentru a construi o rachetă care ar urma să lovească un asteroid în 2022, scrie esa.int.

Scopul misiunii NASA este de a afla cum poate fi modificată traiectoria unui asteroid care se îndreaptă spre Pământ.

Racheta, care se va numi DART, va încerca să lovească unul dintre cei doi asteroizi din sistemul binar Didymos, aflat în sistemul nostru solar, şi să-i modifice traiectoria.

Oamenii de ştiinţă vor să readucă la viaţă 22 de specii dispărute

Specialiștii diferitelor ramuri ale Științei au discutat recent, sub umbrela unei conferințe susținute de National Geographic, posibilitatea, premisele, mijloacele și implicațiile etice ale  „resurecției” unor specii de animale dispărute, în cadrul unui proces denumit de ei, în traducere aproximativă, „dezextincție”.