Ads 468x60px

Monday, July 23, 2012

Produc micro-găurile negre cutremure?

Într-un articol publicat recent în revista “Physical Review Letters” de către geofizicianul Shravan Hanasoge, de la Princeton University, se arată cum “ciocnirea” unei găuri negre primordiale cu Pământul ar putea avea efecte nebănuite: producerea de... cutremure. Din fericire, cum vom vedea, aceste cutremure nu sunt catastrofice.

În Univers există mai multe feluri de găuri negre – de la cele rezultate în urma morţii stelelor, la cele super-masive aflate în centrul galaxiilor. Ar putea chiar exista un număr enorm de micro-găuri create puţin timp după Big Bang, aşa-numitele găuri negre primordiale. Acestea din urmă, dacă ar ajunge pe Pământ, ar putea avea efecte neaşteptate: generarea de cutremure! Studiul cutremurelor ar putea deci să ne dea informaţii despre găurile negre primordiale.

Găurile negre sunt, de obicei, clasificate în funcţie de masa pe care o au, independent de eventuala rotaţie (moment cinetic). Dimensiunile găurilor negre, legate de raza orizontului evenimentelor, sunt date de raza lui Schwarzschild, care depinde de masa găurii negre printr-o relaţie de directă proporţionalitate: cu cât gaura neagră este mai mare, cu atât raza sa (deci raza orizontului evenimentelor) este mai mare.

Articolului integral îl puteți citi pe Scientia.ro

No comments:

Post a Comment