Ads 468x60px

Thursday, September 13, 2012

Stea in formare in centrul galaxiei noastre, chiar langa gaura neagra - Va supravietui?

O stea tanara, in plina formare, care in prezent arata ca un nor, este atrasa de o gaura neagra imensa aflata in centrul galaxiei noastre, anunta astronomii. Desi norul ce o inconjoara va fi absorbit de gaura neagra, este posibil ca steaua sa supravietuiasca.

Ca si alte galaxii, Calea Lactee gazduieste o gaura neagra, cunoscuta ca Sagittarius A, in centrul sau, relateaza BBC.

Deja gaura neagra a reusit sa scoata steaua de pe orbita sa, aflata intr-un inel de sori tineri ce se invarteau in jurul gaurii negre. Discul de gaz si praf cosmic va fi devorat inainte de a evolua intr-un sistem solar.

Studiul echipei de cercetatori de la Centrul Harvard-Smithsonian de Astrofizica din Cambridge, SUA, a fost publicat de jurnalul Nature Communications. Conform acestuia, stelele nou formate continua sa fie inconjurate de un disc de gaz si praf timp de milioane de ani.

Daca steaua in sine este prea mica pentru a fi observata direct, norul de praf care o acompaniaza a fost insa detectat de astronomi cu ajutorul Very Large Telescope.
Desi cel mai probabil norul de praf si gaz ce inconjoara steaua de densitate mica va fi distrus, steaua are sanse sa supravietuiasca, a explicat unul dintre cercetatorii implicati in studiu, Abraham Loeb.

Toate acestea se intampla in conditiile in care centrul Caii Lactee este un mediu extrem de inospitalier pentru formarea unei planete.

Contrar a ceea ce se credea pana acum, planetele inca se pot forma in aceasta zona de razboi cosmic. "Este fascinant sa te gandesti ca planetele se pot forma atat de aproape de gaurile negre", a mai spus Abraham Loeb.


No comments:

Post a Comment