Ads 468x60px

Thursday, December 24, 2020

Actorii TNB spun poveştile tablourilor împuşcate în Decembrie 1989


Actorii TNB spun poveştile tablourilor împuşcate la Revoluţia din 1989 şi restaurate ulterior, în cadrul proiectului multimedia „Revoluţia tablourilor”. Cu acest prilej, au fost lansate public 11 clipuri video prin care actorii TNB vorbesc despre tot atâtea picturi ce au fost puternic avariate în timpul acelor zile.

Împuşcate frontal, în rafale, picturile au urmat un lung şi amplu proces de restaurare, prin care au fost supuse unor serii de acţiuni de salvare, de recompunere si refacere, graţie eforturilor restauratorilor muzeului. Interesant pentru specialişti a fost nu doar procesul în sine de restaurare, cât acela de a conştientiza „traumele” la care au fost supuse aceste lucrări şi de a vedea urmele adânci lăsate în destinele lucrărilor. Proiectul multimedia conceput şi realizat de Florin Ghioca este inspirat de o expoziţie temporară dedicată restaurării picturilor împuşcate.

„Este un proiect special, care nu reprezintă numai o fascinantă lecţie de istorie spusă cu măiestrie de actorii Teatrului Naţional din Bucureşti, ci şi un moment dedicat celor 31 de ani de la Revoluţia din 1989, pe care suntem datori să nu o uităm. Rănile suferite de tablouri sunt rănile acestui popor şi ale culturii româneşti în general. Restauratorii le-au redat circuitului expoziţional prin munca lor. Iar noi, ca oameni de cultură trebuie să le prezentăm publicului prin intermediul vocilor atât de speciale ale actorilor”, a precizat autorul acestui proiect, fotograful TNB Florin Ghioca, la vernisarea lucrărilor.   

Actorii TNB spun poveştile lucrărilor împuşcate în decembrie 1989 prezintă cazul fericit al unor picturi salvate şi repuse în circuitul expoziţional. Actorii Teatrului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti se transpun şi devin vocile acestor tablouri. Prin glasurile lor, proiectul atrage atenţia asupra efectelor acţiunilor de atunci, imprimate printre straturile de culoare. 

Aflaţi chiar faţă-n faţă cu picturile restaurate, actorii povestesc, simt şi transmit încărcătura pieselor de artă. Rememorarea tragicelor evenimente de acum 30 de ani, reanalizarea fiecărei lucrări în parte şi chiar simpla vizionare a stadiilor înainte şi după restaurare, transformă proiectul de faţă într-un adevărat manifest istoric, făcând apel la conştiinţă.   

Clipurile video sunt puse la dispoziţia publicului prin platformele de comunicare ale instituţiilor partenere, respectiv conturile de YouTube şi paginile de Facebook, în încercarea de a face cât mai accesibile publicului larg aceste unice poveşti.   

Proiectul „Revoluţia Tablourilor” este realizat cu participarea actorilor: Emilia Popescu, Amalia Ciolan, Monica Davidescu, Ileana Olteanu, Cosmina Olariu, Ion Caramitru, Mircea Rusu (video jos), Alexandru Potocean, Lari Giorgescu, Richard Bovnoczki şi Daniel Badale.   

Clipurile de prezentare sunt completate şi de o expoziţie dedicată, amenajată pe gardul MNAR din Calea Victoriei. Trecătorii pot vedea până la sfârşitul lunii ianuarie cele 11 tablouri, alături de cei 11 actori şi pot accesa clipurile video prin intermediul codurilor QR ce însoţesc fotografiile expuse. Proiectul este realizat cu sprijinul Banca Transilvania, iar partener este Asociaţia Centrul de Explorare Vizuală. Cei care nu au drum pe Calea Victoriei găsesc filmele realizate cu actorii teatrului pe pagina de YouTube a instituţiei.

Sursa: adevarul.ro

No comments:

Post a Comment